Strange fruit

Last ned musikkfilen (MP3)

Det kan være politisk og sosial sprengkraft i sang og musikk. “Strange Fruit” er et dikt som ble skrevet av den jødiske læreren Abel Meeropol fra The Bronx i USA. Det uttrykte hans sinne og fortvilelse over lynsjingen av svarte menn. Etter at de ble drept, ble likene hengt i trærne; som “strange fruit”. Diktet ble første gang publisert i fagforeningsbladet The New York Teacher i 1937. Abel Meeropol skrev selv en melodi til diktet. Den legendariske, svarte sangerinnen Billie Holiday hørte sangen, modifiserte antagelig melodien og framførte den på Cafe Society, New Yorks første nattklubb for både svarte og hvite i 1939. Hun har fortalt at sangen minnet henne om hennes egen fars død, og hun var redd for hevn fra de hvite etter å ha sunget den. Det fortelles at lokalet var dørgende stille etter framførelsen før en person klappet nervøst, og plutselig klappet alle og heiet.

Billie Holiday gjorde etter hvert, ikke uten motstand, en grammofoninnspilling av sangen. Den ble hennes signaturnummer, hymnen til antilynsjebevegelsen, og noen mener den var spiren til det som seinere ble borgerrettsbevegelsen i 1950- og 60- årenes USA; der etter hvert Martin Luther King ble en av de sentrale skikkelsene.

Kristine introduserte meg for denne intense og korte sangen for noen år siden i forbindelse med en liten, uformell formiddagskonsert vi hadde i Larvik. Nå har vi gjort en ny, enkel “live” versjon sammen med Oddvar Stensrud på bass. Opptaket ble gjort på det gamle verkstedgulvet i Lydfella studio, inne på Artilleriverkstedet i Horten. Vi deler den med dere her, og har lagt til en annen ganske kort, men litt annerledes sang som avslutning: “I wish I knew how it would feel to be free” (B. Taylor / D. Dallas).

-Øyvind

Til Piano og Refleksjoner


Illustrasjon: Rolf Jansson
Sangtekster og melodier: Se beskrivelsen ovenfor
Vokal: Kristine Sundberg
Fretless elbass: Oddvar Stensrud
Flygel, mini orgel, musikkarrangementer: Øyvind Sundberg
Opptak: Lydfella studio, Artilleriverkstedet i Horten
Tekniker, miks og gode råd underveis: Håkon Ellingsen
Bakgrunnshistorie for sang: Wikipedia

Strange fruit

Southern trees bear a strange fruit
Blood on the leaves and blood at the root
Black bodies swinging in the southern breeze
Strange fruit hanging from the poplar trees

Pastoral scene of the gallant South
The bulging eyes and the twisted mouth
Scent of magnolia, sweet and fresh
Then the sudden smell of burning flesh

Here is a fruit for the crows to pluck
For the rain to gather, for the wind to suck
For the sun to rot, for the tree to drop
Here is a strange and bitter crop