“Jeg vil tyde min gåte til lyrens klang” (Salme 49:5)

Kategori: Musikk 0

Setningen finner vi i bibelen, i Salme 49 vers 5. Forskjellige oversettelser utdyper denne gåtefulle teksten. En dansk oversettelse sier: “Jeg gir min innsikt videre med sang og musikk”. Og The Message: “Jeg løser livets gåter ved hjelp av harpen”. På svensk står det: “Gjennom å spille på min harpe skal jeg forklare det for dem”. Bibelen anerkjenner altså musikerens gave til å bringe oss inn i det hemmelighetsfulle livet med Gud. Dette verset er en hyllest til kunsten!

En russisk poet skriver: “Om det vi ikke har ord må vi synge”. Jeg vil synge og spille, dikte, tegne, male og skape. Fordi jeg har noe å fortelle om livets mysterium. Og livet med Gud, og som jeg ikke kan uttrykke med ord! Jeg vil røre ved strenger som ordene ikke kan nå.

I Arken er vi så heldige å ha Øyvind Sundberg som på en særskilt måte har gitt en musikalsk aksent til menighetens indre liv. Han har fortalt hva Gud har gjort mot oss. Han har tolket menighetens reise gjennom ulikt landskap. Han har vært akkompagnatør til vandringen med Jesus. Han har beskrevet vårt hjertes “faser” med sine akkorder og tekster.

Salme 66, vers 16 sier: “Kom og hør, alle dere som frykter Gud, jeg skal fortelle hva han har gjort mot meg”.

Det er felles for alle som uttrykker seg kreativt at man på ulike plan har behov for å tolke og tyde den uutgrunnelige rebusen som er vårt liv. Å beskrive det gåtefulle ved sjelsdypets angst og ensomhet, som bor side om side med den skjønnhet og glede som livet og skapelsen åpenbarer. Og som i skyfrie øyeblikk av og til lekker ut i sjelen.

Vi har et nytt, vakkert flygel i Arken. Et fantastisk instrument. Men det spiller ikke av seg selv. Det er dødt uten mannen eller kvinnen som har evnen, kallet, og ikke minst behovet for å fortelle og beskrive det som ordene ikke kan, til å gå ut over ordene. Og som har nådegaven til å “tyde vår gåte til lyrens klang”. Øyvind er mannen som både har evnen og kallet. Det er en setning fra hans store produksjon som i mine ører beskriver dette kallet: “Jesu navn, bare Jesu navn. Hans navn er min tro og mitt håp hele livet ut». Det er et “statement”, en erklæring, en deklarasjon. Det er overskriften over et livsverk som vi i Arken har hatt, og har gleden av å få rikelig del i. Og det vil vi gjerne takke for.


Tekst/Foto: Svein Thorkildsen