Menighetstur til Nya Slottet – Bjärka-Säby

Kategori: Hva skjer 0

Det var med stor forventning vi dro grytidlig med buss fra Arken i Grønligaten i Horten til Nya Slottet på Bjärka-Säby i Sverige. Noen av oss hadde en anelse av hva vi gikk til, andre litt mer uvitende og endog spørrende til daglige tidebønner, kommunitetsliv, «klostertilværelse» – uansett, det skulle bli spennende å utforske dette nærmere.

Da turen gjennom de svenske skoger var kommet til en ende, var vi klare til å entre slottet som ligger et par mil sør for Linköping.

Vi ble nærmest slått ut av de flotte omgivelsene, arkitekturen og historien i veggene. Slottet som er bygget på 1790-tallet ble gitt i gave til Sion forsamlingen i Linköping i 1980. Stedet er bl.a. kjent for sine retreater og sin økumeniske profil.

Husfolket som tjener her, vier inntil 2 år i stillhet, bønn og arbeid. Det gjør inntrykk å se unge mennesker som er så dedikerte og atskilte fra omverdenen. For dem er dette nærmest som en klostertilværelse.

Peter Halldorf, svensk pinsepastor og leder for den økumeniske kommunitet på Nya Slottet, tok i mot oss med varme og kjærlighet. Han underviste oss med inspirasjon fra Bibelen, ørkenfedrene og Den Hellige Ånd. For mange av oss ble dette en kilde til fornyelse, legedom og svar på spørsmål.

Ellers var dagene fylt med bl.a. tidebønner hvor den første startet kl seks om morgenen. Om dette var uvant for de fleste opplevde flere et Gudsnærvær og som en hjelp til å komme nærmere Gud. Fint å starte dagen med å vende ansiktet mot Gud.

Noen beskriver oppholdet på Nya Slottet som som å være del i noe større: «bakover i tid», «blitt et avtrykk i meg», «fått en ny tone inni meg», «utvider horisonten», «spennende å lære noe nytt».

Gjennom stillhet, tidebønner og messe blir Guds ordet forkynt året rundt. Det er røtter som går dypt og vi er greiner på vintreet. I Kristus er vi ett. Det var med vissheten om dette vi satte nesa hjem igjen, rikere og fulle av inntrykk.

Nina